Sorularınız için : tretwinning@gmail.com
proje-tabanli-ogrenme-ve-etwinning-ile-temel-becerilerin-gelistirilmesi-calistayi-letonyada-gerceklesti

“Succeeding in Basic Skills through Project-Based Learning and eTwinning” ( Proje Tabanlı Öğrenme ve eTwinning ile Temel Becerilerin Geliştirilmesi) Çalıştayı Riga’da Gerçekleştirildi. Avrupa Birliği’nin eğitim alanındaki önceliklerinden biri olan temel becerilerin erken yaşlarda kazandırılması hedefi doğrultusunda, yenilikçi öğretim yaklaşımları daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda eTwinning platformu, öğretmenlerin proje tabanlı öğrenme, STEAM etkinlikleri ve oyun temelli pedagojileri kullanarak öğrencilerin bilişsel, sosyal ve dijital becerilerini geliştirmelerini sağlamaktadır.

eTwinning Faaliyeti 2025 yılı çalışma planı kapsamında 10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında Letonya’nın Riga şehrinde Proje Tabanlı Öğrenme ve eTwinning ile Temel Becerilerin Geliştirilmesi çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya erken çocukluk (okul öncesi ) ve ilkokul düzeyinde görev yapan öğretmenler katılım sağladı. eTwinning üyesi ülkelerden 69 öğretmenin yer aldığı etkinlikte, temel becerilerin desteklenmesine yönelik etkili yöntemler incelendi ve uluslararası iş birliği olanakları değerlendirildi. Çalıştay boyunca öğretmenler , “Erken Çocukluk Eğitiminde STEAM Etkinlikleriyle Dijital Yetkinliklerin Artırılması”, “Açık Hava Oyunları ile Çocuk Gelişimini Destekleme” ve “STEAM Kaynaklarıyla Uygulamalı Çalışmalar” gibi başlıklarda atölye çalışmaları ve etkileşimli oturumlara katıldı. Öğretmenler, proje tabanlı öğrenme ile çocukların eleştirel düşünme becerilerini , problem çözme becerilerini ve temel yetkinliklerini nasıl geliştirebilecekleri ile ilgili bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Katılımcılar, dijital araçları kullanarak etkili sınıf içi uygulamaları geliştirme konusunda bilgi edinmekle kalmayıp , aynı zamanda Avrupa’daki meslektaşlarıyla yürütebilecekleri projeler üzerinde düşünme fırsatı da buldular. Bu süreçte eTwinning platformunun sunduğu çevrimiçi olanaklar etkin bir şekilde tanıtıldı.

Türkiye’yi temsil etmek üzere çalıştaya bir Ulusal Destek Servisi yetkilisi ile birlikte dört öğretmenimiz katıldı:

Semra YALMANCI YÜCEL (Kdz. Ereğli Şahinde Hayrettin Yavuz Bilim ve Sanat Merkezi) – Zonguldak/Ereğli

Dilek EKİM (Atatürk İlkokulu) – Afyon/Merkez

Betül ÖZLEN ÇIRAK (Günlükbaşı İbrahim Gül Anaokulu) – Muğla/Fethiye

Nuray SOYER (24 Kasım İlkokulu) – Konya/Meram

Katılımcılar, oyun ve proje tabanlı öğrenme metodolojilerinin çocuk gelişimindeki rolünü daha yakından inceleme ve bu yaklaşımları kendi sınıflarına entegre etme konusunda önemli kazanımlar elde ettiler. Açık hava etkinlikleri yoluyla çocukların sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimine ne gibi katkılar sağlanabileceği uygulamalı şekilde incelendi. Etkinliğin sonunda öğretmenler, geliştirdikleri proje fikirlerini sunarak uluslararası iş birlikleri için ilk adımlarını attılar. Riga’daki bu çalıştay sayesinde öğretmenler, erken çocukluk ve ilkokul düzeyinde kapsayıcı ve dijital becerilerin kullanımını destekleyici öğrenme ortamları oluşturma konusunda donanımlarını artırdılar. Proje tabanlı öğrenmenin temel beceriler üzerindeki olumlu etkisi kapsamında dijital okuryazarlık, demokratik katılım ve yaşam boyu öğrenme gibi becerilerin erken yaşta kazandırılmasının önemi bir kez daha vurgulandı. eTwinning’in bu süreçte öğretmenleri destekleyen uluslararası yapısı, çalıştayın en değerli çıktılarından biri olarak öne çıktı.