
2025 yılı eTwinning Çalışma Planı kapsamında düzenlenen “Ulusal Destek Servisi Üyeleri İçin Mesleki Gelişim Çalıştayı”, 24-26 Haziran 2025 tarihleri arasında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirildi.
Çalıştaya Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsveç, Norveç, Türkiye gibi toplam 40 farklı ülkeden 89 Ulusal Destek Servisi (NSO) üyesi katılım sağladı.
Türkiye’yi temsilen çalıştaya; Ertan KOCABAŞ, Zühal KAZANCI, Ayşe SAYLIK, Çağla Nur FİKİRLİ, Tarık KAYA ve Onur KARABACAKOĞLU katıldı.
İlk Gün: Bilgilendirme ve Tanışma
Çalıştayın ilk gününde katılımcılara, ülkelerin eTwinning faaliyetlerine dair güncel durumları, ESEP platformunun kullanım verileri, mesleki gelişim fırsatları ve gelecek planları hakkında sunumlar yapıldı.
Avrupa Komisyonu Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Genel Müdürlüğü yöneticisi Deirdre HODSON, Avrupa Komisyonu’nun eğitim politikaları ve önümüzdeki dönem için belirlenen eTwinning teması hakkında bilgilendirme yaptı. Ardından Danimarkalı araştırmacı Søren Kirestensen, mesleki eğitimde uluslararasılaşma konulu sunumuyla katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Günün sonunda, katılımcıların birbirleriyle tanışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bir kaynaştırma etkinliği düzenlendi.
İkinci Gün: Atölye Çalışmaları ve Paylaşımlar
Çalıştayın ikinci günü; eTwinning elçilerinin çalışmaları, öğretmen adayları için eTwinning, eTwinning projelerinin Erasmus+ dönüşümü, NSO ekiplerinin iş birliği, Power BI aracıyla veri işleme, kalite etiketi değerlendirmeleri ve etkili konferans organizasyonu gibi birçok konuda atölye çalışmaları ile devam etti. Ayrıca ülkeler, kendi iyi uygulamalarını ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşma fırsatı buldu.
Son Gün: İş Birliği ve Topluluk Güçlendirme
Çalıştayın son gününde ortak proje bulma, iş başı eğitimler ve eTwinning elçileri ile okullar arasındaki iş birliği konuları genel oturumlarda ele alındı. Ardından, eTwinning topluluğunun daha güçlü bir yapıya kavuşması amacıyla farklı çalışma grupları oluşturuldu ve NSO üyeleri fikir alışverişinde bulundu.
Uluslararası iş birliği ve mesleki gelişim açısından büyük önem taşıyan bu çalıştay, eTwinning’in geleceğine ışık tutacak önemli çıktılar sunarak başarıyla tamamlandı.